A Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) az Európai Viselkedés- és Kognitív Terápiás Szövetség (EABCT) tagszervezete. Az EABCT egy olyan egyesület, amely 38 ország 51 szervezetének szakmai munkáját fogja össze.

Az EABCT-hez tartozó egyesületek elkötelezték magukat az empirikusan megalapozott kognitív viselkedésterápia elméletének, gyakorlatának megismertetésére, népszerűsítésére és megalapozására az egészségügy, a szociális, az oktatási és egyéb, kapcsolódó területeken.

Közösen meghatározott céljuk a viselkedéstudományok kutatása és az új eredmények oktatása, gyakorlati alkalmazásának bevezetése a klinikai gyakorlatba.

Az EABCT története

Az Európai Viselkedés- és Kognitív Terápiás Szövetség (EABCT) hivatalosan 1976-ban jött létre, azonban az ezt megelőző 5 évben a Németországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban működő viselkedéstudományokkal foglalkozó csoportok összefogásával elindult egy európai szintű mozgalom. A kognitív megnevezés 1992-ben került hivatalosan az egyesület nevébe.

Napjainkban több, mint 25.000 orvos, kutató, pszichológus, pszichoterapeuta tagja van a Szövetségnek, ezzel ez az egyik legnagyobb pszichoterápiás szervezet a világon.

 

EABCT Kongresszus, 2016. Stockholm (Svédország)

EABCT Kongresszus 2017. Isztambul (Törökország)