1981-ben a Magyar Pszichiátriai Társaság keretein belül, megalakult Dr. Tringer László vezetésével a Viselkedésterápiás Munkacsoport, ami később Viselkedés- és Kognitív Terápiás Munkacsoportra változtatta a nevét. A 70-es és a 80-as években Tringer László bevezette és a munkacsoport segítségével elterjesztette Magyarországon a kognitív és viselkedésterápiát (CBT).  1989-ben megalakult a Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület, közismert nevén VIKOTE. 1992-ben belépett a EABT (European Association of Behavior Therapy) nemzetközi tudományos szervezetbe. 1993-ban ez a szervezet, dr. Tringer László, a VIKOTE akkori elnökének javaslatára, felvette az EABCT (European Association of Behavior and Cognitive Therapies)  nevet.

1987-től Egyesületünk a pszichoterapeuta szakképzés egyik központja. A küldetésünkben megfogalmazottaknak megfelelően folyamtosan fejlesztjük képzési programunkat az új kognitív módszerekkel.

2017-ben több éves tervezés és előkészítő munkát követően létrehoztuk a Kognitív és Sématerápiás Központot, annak érdekében, hogy a felhalmozott tudást és tapasztalatot nemcsak az oktatásban, hanem, a gyógyításban is használjuk a rászorulók érdekében. Ezzel elősegítve, hogy könnyebben elérhető legyen a kognitív pszichoterápia mindenki számára.