ADHD készségfejlesztő csoport felnőttek számára 

A felnőttkorban is fennmaradó ADHD előfordulása a magyar lakosság körében a rendelkezésre álló epidemiológiai adatok alapján 1,3 és 4% között becsülhető. Gyakori problémáról van szó, aminek a tünetek tekintetében a megjelenése változatos. Mind a tünetek, mind a szenvedés mértéke és minősége, ahogy az észlelt funkciózavar is, eltérhet a gyermek- és serdülőkorban észlelt panaszoktól. Egyrészt azért, mert egy idegrendszeri fejlődési variációról van szó és az idegrendszer sokat változik az életkor előrehaladtával, másrészt azért is, mert a felnőtteknek a különböző életszakaszokban különböző élethelyzetekkel és kihívásokkal kell megküzdeniük.

Mire jó ez a program? 

Nagyon gyakori jelenség, hogy felnőtt ADHD-s személyek többféle stratégiát is kipróbálnak, hogy rendszerezni tudják életüket, feladataikat, képesek legyenek emlékezni dolgokra és kevésbé legyenek szétszórtak. Mindemellett gyakori probléma felnőtt ADHD-s személyek körében a bizonytalan énkép, a hullámzó, gyakran depresszív hangulat, a szorongás, a kudarctól való félelem és ennek mentén az halogatás, az elkerülés, vagy éppen, hogy a káoszban maradás stratégiája.

A kognitív-viselkedésterápiás programok, mint a Kerekedj felül az ADHD-n! is, azért tudnak hatékonyak lenni, mert:

 1. A csoport során eszközöket kívánunk adni hosszútávra, amik a későbbiekben mindig elérhetőek maradnak a csoportban résztvevők számára, akár a gondolkodás, akár viselkedési stratégiák terén.
 2. Csoportban, csoportvezetővel közösen, szisztematikusan, megfelelő időn keresztül gyakorolva és ismételve egyszerű stratégiákat, elmélyülhetnek új ismeretek, szokások, rutinná válhatnak új működések. Ellentétben azzal, ahogy sok ADHD-s felnőtt beszámol róla, hogy pár napig-pár hétig próbál egy új szokást meghonosítani az életében, aztán elfelejti, vagy már nem érdekes, mert elunta, és félbehagyja – idejekorán.
 3. Sok időt töltünk azzal, hogy megértsük az ADHD-s agy működését és ennek kapcsán
 4. képes legyen mindenki elválasztani azokat a problémákat és működéseket, amik adottság jellegűek és nem valószínű, hogy változtathatók, azoktól a problémáktól és tapasztalatoktól, amik inkább tanultak és ezért „újrahuzalozhatók”. Ez azért fontos, hogy a későbbiek során is pontosabban legyenek a kliensek képesek megítélni azt, hogy milyen változásokba fognak és milyen stratégiát érdemes választani. Például:
 5. Azon dolgozni, hogy kevésbé legyek feledékeny, ADHD esetében felesleges. A hatékony stratégia itt az elfogadás és viselkedési stratégiák kialakítása arra, hogyan előzzem meg a feledékenységemből adódó problémákat.
 6. Az, hogy kudarcosnak ítélem meg a teljesítményemet és ezért elkerülök, halogatok feladatokat, egy tanult mechanizmus, amit újra tudok gondolni és képes lehetek megváltoztatni a gondolkodásom és a viselkedésem szintjén is.

Kiknek ajánljuk a programot? 

A csoportba olyan ADHD diagnózissal rendelkező 18 és 65 év közötti személyeket várunk, akik felnőttkorra fennmaradó figyelem és hiperaktivitási zavarral (ADHD) küzdenek és szeretnének hatékony eszközöket kapni a mindennapi életük, ezen belül a halogatás, a szervezés, tervezés és a rugalmasabb gondolkodás területén.

Kiknek NEM ajánljuk a csoporton való részvételt?

Értelmi fogyatékosság, demencia, autizmus spektrum zavar diagnózis, közepes és súlyos személyiségzavar, addiktológiai kórképek, pszichiátriai betegségek akut epizódja (pszichózis, major depresszió, mániás állapot) esetén ez a csoport nem ajánlható.

A csoportról: 

A csoport egy bizonyítottan hatékony, strukturált kognitív-viselkedésterápiás programon alapul (Mastering your adult ADHD, Safren et al.2005). Ennek a programnak a magyarul is elérhető munkafüzetéből dolgozunk a csoport során (Kerekedj felül az ADHD-n! VIKOTE, 2011).

Az egyes alkalmak menete is strukturált, állapotfelmérés és visszajelzés, edukációs rész, gyakorlás és otthoni gyakorlás megbeszélése a főbb elemek. Mindemellett a csoporttagok kapcsolódása, a hasonló problémával élő emberek egymást támogató kapacitása is hangsúlyt kap a csoport során.

A csoportot vezeti:

Dr. Simon Viktória Ph.D.
pszichiáter, pszichoterapeuta, az első magyar felnőtt ADHD Ambulancia alapítója a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán, a program magyar változatának szakmai lektora, a felnőtt ADHD elismert hazai szakértője.

Szépfalvi Tamara
pszichológus, CBT konzultáns jelölt

A csoport megkezdése előtt első interjút készítünk a jelentkezőkkel, aminek során vizsgáljuk a csoportra és a kognitív viselkedésterápiára való alkalmasságot, illetve válaszolunk a felmerülő kérdésekre. Az első interjúról írásban adunk visszajelzést a jelentkezőknek.

Az első interjú díja: 15.000,- Ft (50 perc)

A csoportvezetőről: 

Dr. Simon Viktória

2002-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán, majd azóta vagyok a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának munkatársa. Pszichiátria szakvizsgámat 2008-ban, pszichoterapeuta szakvizsgámat 2018-ban szereztem. 2005-től foglalkozom aktívan a felnőtt ADHD-val, aminek keretében Bitter István professzor úrral megalapítottuk az első magyar Felnőtt ADHD Ambulanciát. A tudományos doktori fokozatomat a felnőtt ADHD epidemiológiai kutatásai témakörében szereztem, 2009-ben. Pszichiáterként és pszichoterapeutaként mind a kivizsgálás, a gyógyszeres terápia, mind a kognitív viselkedésterápia módszerével kezelek ADHD-s betegeket, már több, mint 15 éve. A Kerekedj felül az ADHD-n! programot a kezdeményezésemre és a szakmai lektorálásom mellett adta ki a VIKOTE,2011-ben. Ezt a programot használja megjelenése óta a Semmelweis Egyetem Felnőtt ADHD Ambulanciája is.

Részvételi díj:

192.000,- Ft, (16.000,- Ft/alkalom)

Fizetés: 

A csoporttal való elköteleződés jelentősége miatt a szolgáltatási szerződés alapján előre, egy összegben kérjük fizetni a díjat.

BEFIZETEM A RÉSZVÉTELI DÍJAT

Részvételi szabályok: 

Az egymásra épülő alkalmak miatt a csoport integritásának érdekében a programról 3 hiányzás fogadható el. A késések tekintetében 5 perc késés elfogadható, utána már nem tudjuk fogadni a csoportalkalmon a késő csoporttagot. Az első csoport alkalom előtt elküldésre kerül egy részletes terápiás csoport szabályzat, amit az első ülésen a csoport közösen fogad el/módosít, majd terápiás szerződésnek a részeként minden résztvevő magára kötelezőnek fogadja el.

Amennyiben a csoportvezető betegsége, vagy más akadályoztatása miatt a csoport alkalom elmarad, annak pótlásáról a VIKOTE és a csoportvezető gondoskodnak.

Helyszín:

VIKOTE Kognitív és Sématerápiás Központ
Budapest, VIII. ker. Baross u.119/a

Időpont

2024 április 12-től 12 alkalom, alkalmanként 90 perc, 14:00-15:30 óra

Dátumok:

 1. április 12. (péntek)
 2. április 18. (csütörtök)
 3. április 26. (péntek)
 4. május 3. (péntek)
 5. május 10. (péntek)
 6. május 17. (péntek)
 7. május 24. (péntek)
 8. május 31. (péntek)
 9. június 7. (péntek)
 10. június 14. (péntek)
 11. június 21. (péntek)
 12. június 28. (péntek)

Résztvevők száma: minimum 6, maximum 12 fő

JELENTKEZEM A CSOPORTBA

Jelentkezését követően, felvesszük Önnel a kapcsolatot az első interjú időpontjának egyeztetése céljából.

A csoport megtelt, így a jelentkezőket már csak várólitára tudjuk felvenni. Visszalépés esetén a sorban következő jelentkezőt hívjuk be első interjúra.

Amennyiben további kérdése van a csoporttal kapcsolatban, kérjük, keresse Szépfalvi Tamarát a szepfalvi.tamara@vikote.hu e-mail címen.