Metakognitív módszerek a klinikai gyakorlatban

A kognitív terápiák harmadik hullámához tartozó metakognitív és mindfulness módszerek főként a krónikus és rekurrens állapotok kezelésére fókuszálnak, azokra a gondolkodási folyamatokra (rumináció, aggodalmaskodás), amelyek szerepet játszanak a pszichés zavarok fennmaradásában és meghatározzák a visszaesést is.

A klinikai kutatások egyértelműen alátámasztják a metakognitív terápia (Wells, 1994) hatékonyságát a terápia rezisztens depressziós és szorongásos zavarok valamint a rekurrens állapotok esetében. Jó klinikai tapasztalatok  vannak nemcsak a hipochondriasis és a krónikus kényszerbetegségek kezelésében alkalmazott metakognitív módszerekkel kapcsolatosan de a szomatizációs kórképek kezelésében is egyre jobb  eredmények születnek, de ezeket a módszereket nemcsak a klinikai súlyosságú zavarok kezelésében hanem minden olyan esetben lehet alkalmazni ahol a ruminációnak és aggodalmaskodásnak nagy szerepe van a pszichés distressz fennmaradásában.

Az utóbbi években a szkizofréniával kapcsolatos klinikai pszichológiai kutatások megalapozták a metakognitív tréning (Moritz, 2004, Fekete és mtsai, 2015) bevezetését a szkizofrénia kiegészítő terápiájaként. Ennek célja azoknak a gondolkodásbeli torzításoknak a korrekciója (elhamarkodott következtetés, monokauzális attribúció, kognitív merevség), amelyek szerepet játszanak a pszichózisok kialakulásában és fenntartásában, valamint a szociális kogníció (empátia, mentalizáció) deficitjeinek fejlesztése. Újabban a metakognitív tréninget a borderline személyiségzavar kezelésében is eredményesen alkalmazzák (Schilling, Moritz, 2015), és megalkották a depresszió (Jelinek, Moritz, 2015) és a kényszerbetegség (Hauschildt, Moritz, 2016) kezelésére szolgáló metakognitív tréningeket.

A képzésre olyan résztvevők jelentkezését várjuk, akik a pszichoterápiás helyzet és kommunikáció alapfogalmaival tisztában vannak, ismerik az alapvető kognitív viselkedésterápiás módszereket (szocializálás, gondolatnapló, átstrukturálás).

2023.10.13. (péntek)
10:00 – 17:15 óra

 • A metakognitív szemlélet
 • A rekurrens depresszió metakognitív terápiája- előadás
 • A szorongásos zavarok metakognitív terápiája
 • Metakognitív módszerek a klinikai gyakorlatban 1.

2023.10.14. (szombat)
09.00 – 16:15 óra

 • A kényszerbetegség metakognitív terápiája
 • Metakognitív módszerek a klinikai gyakorlatban 2.
 • Metakognitív tréning a szkizofrénia kezelésében
 • Metakognitív tréning a szkizofrénia kezelésében
A TANFOLYAM HELYSZÍNE

VIKOTE Kognitív és Sématerápiás Központ
1083 Budapest, Baross utca 119/a. (Bross irodaház)

Amennyiben a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé a személyes részvételt, a tanfolyamot ONLINE formában bonyolítjuk le.

TANFOLYAM IDŐPONTJA

2023. október 13. (péntek) 10:00-17:15
2023. október 14. (szombat) 9:00-16:15

A TANFOLYAM VEZETŐJE

Ajtay Gyöngyi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2023. szeptember 29.

A jelentkezéhez kérjük, hogy ITT töltse ki a jelentkezési lapot, valamint küldje el a legmagasabb iskolai végzettségét igazoló dokumentumot a titkarsag@vikote.hu e-mail címre. Kérjük, hogy ennek a dokumentumnak a számát adja meg a jelentkezési lapon.

RÉSZVÉTELI DÍJ

45.000,- Ft

Érvényes VIKOTE tagsággal rendelkező tagoknak: 37.000,- Ft
A kedvezmény igénybevételéhez szükséges kód: meta2310

Részvételi díját ITT tudja befizetni.

A képzésre való jelentkezése a részvételi díj befizetésével válik véglegessé. A jelentkezések a befizetések sorrendjében kerülnek véglegesítésre. Amennyiben a jelentkezési határidőig nem fizeti be a képzést, jelentkezését töröljük.

A képzést min. 10 fő jelentkezése esetén indítjuk el, a résztvevők max. létszáma 25 fő.

Akkr.: SE-TK/2023.II/00199
Akkr. pont: 32*

Amennyiben további kérdése van a képzéssel kapcsolatban, keresse bizalommal Andróczi Júliát a titkarsag@vikote.hu e-mail címen.

*Az oftex.hu oldalon tájékozódhat, milyen szakképesítéssel szerezhető kreditpont

Photo by Gerd Altmann from Pixabay

 • 00

  nap

 • 00

  óra

 • 00

  perc

 • 00

  másodperc

Dátum

2023. október 13. - 2023. október 14.

Időpont

09:00 - 17:15

Iratkozzon fel hírlevelünkre

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.