Metakognitív módszerek a klinikai gyakorlatban

A kognitív terápiák harmadik hullámához tartozó metakognitív és mindfulness módszerek főként a krónikus és rekurrens állapotok kezelésére fókuszálnak, azokra a gondolkodási folyamatokra (rumináció, aggodalmaskodás), amelyek szerepet játszanak a pszichés zavarok fennmaradásában és meghatározzák a visszaesést is.

A klinikai kutatások egyértelműen alátámasztják a metakognitív terápia (Wells, 1994) hatékonyságát a terápia rezisztens depressziós és szorongásos zavarok valamint a rekurrens állapotok esetében. Jó klinikai tapasztalatok  vannak nemcsak a hipochondriasis és a krónikus kényszerbetegségek kezelésében alkalmazott metakognitív módszerekkel kapcsolatosan de a szomatizációs kórképek kezelésében is egyre jobb  eredmények születnek, de ezeket a módszereket nemcsak a klinikai súlyosságú zavarok kezelésében hanem minden olyan esetben lehet alkalmazni ahol a ruminációnak és aggodalmaskodásnak nagy szerepe van a pszichés distressz fennmaradásában.

Az utóbbi években a szkizofréniával kapcsolatos klinikai pszichológiai kutatások megalapozták a metakognitív tréning (Moritz, 2004, Fekete és mtsai, 2015) bevezetését a szkizofrénia kiegészítő terápiájaként. Ennek célja azoknak a gondolkodásbeli torzításoknak a korrekciója (elhamarkodott következtetés, monokauzális attribúció, kognitív merevség), amelyek szerepet játszanak a pszichózisok kialakulásában és fenntartásában, valamint a szociális kogníció (empátia, mentalizáció) deficitjeinek fejlesztése. Újabban a metakognitív tréninget a borderline személyiségzavar kezelésében is eredményesen alkalmazzák (Schilling, Moritz, 2015), és megalkották a depresszió (Jelinek, Moritz, 2015) és a kényszerbetegség (Hauschildt, Moritz, 2016) kezelésére szolgáló metakognitív tréningeket.

A TANFOLYAM HELYSZÍNE

VIKOTE Kognitív és Sématerápiás Központ
1083 Budapest, Baross utca 119/a.

TANFOLYAM IDŐPONTJA

A tanfolyam 2 napos, összesen 16 óra.

2024. január 26-27. 9-17 óráig

OKTATÓ

Ajtay Gyöngyi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, CBT akkreditált kiképző terapeuta

PROGRAM
  • A metakognitív szemlélet
  • A rekurrens depresszió metakognitív terápiája
  • A szorongásos zavarok metakognitív terápiája
  • A kényszerbetegség metakognitív terápiája
  • Metakognitív tréning a szkizofrénia kezelésében
  • Metakognitív módszerek a klinikai gyakorlatban
KINEK AJÁNLJUK A KÉZÉST

A képzésre olyan résztvevők jelentkezését várjuk, akik a pszichoterápiás helyzet és kommunikáció alapfogalmaival tisztában vannak és ismerik az alapvető kognitív viselkedésterápiás módszereket (szocializálás, gondolatnapló, átstrukturálás).

JELENTKEZÉS ÉS BEFIZETÉS HATÁRIDEJE

2024.01.17.

A jelentkezéshez kérjük, töltse ki a jelentkezési lapot.

JELENTKEZEM A KÉPZÉSRE

RÉSZVÉTELI DÍJ

45.000,- Ft

Érvényes VIKOTE tagsággal rendelkező tagoknak: 37.000,- Ft
A kedvezmény igénybevételéhez szükséges kód: meta2310

BEFIZETEM A RÉSZVÉTELI DÍJAT

A képzésre való jelentkezése a részvételi díj befizetésével válik véglegessé. A jelentkezések a befizetések sorrendjében kerülnek véglegesítésre.

A képzést min. 10 fő részvételével indítjuk, a résztvevők max. létszáma 25 fő.

Amennyiben további kérdése van a képzéssel kapcsolatban, keresse Kurtyánné Moravecz Zsuzsannát a titkarsag@vikote.hu e-mail címen, vagy a +36 20 556 3718 telefonszámon

*Az oftex.hu oldalon tájékozódhat, milyen szakképesítéssel szerezhető kreditpont

Akkr.: SE-TK/2023.II/00199
Akkr. pont: 32*

Photo by Gerd Altmann from Pixabay

Dátum

2024. január 26. - 2024. január 27.

Időpont

09:00 - 17:00

Ár

45.000,- Ft

Helyszín

Kognitív- és Sématerápiás Központ
Budapest, Baross utca 119/A.
Ajtay Gyöngyi

Előadó

Ajtay Gyöngyi

Iratkozzon fel hírlevelünkre

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.