Tudatos jelenlét (mindfulness) a klinikai gyakorlatban

A  tudatos jelenlét (mindfulness) olyan speciális figyelmi állapot és  tudati beállítódás, amely ítélkezés mentesen, elfogadó módon, a jelen pillanatra fókuszálva megnöveli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot. Ez a tudatos jelenlét fontos egészségvédő hatással bír, mert kizárja a múlton való rágódást és a jövővel kapcsolatos aggodalmaskodást, így csökken a depresszió, a szorongásos problémák kialakulásának veszélye, javul a jelen és önmagunk elfogadásának képessége, a  figyelmi kapacitás és a megküzdő képességünk is.

A XX. század utolsó harmadától a nyugati világ számos területen tett kísérletet a tudatos jelenlét adaptálására. A klinikumban a ’90-es években kezdték felfedezni a tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentő meditációt (MBSR) a krónikus fájdalom kezelésére (Kabbat-Zinn, 1990). Klinikai vizsgálatok támasztják alá a hatékonyságát a különböző daganatos megbetegedések, szív és érrendszeri betegségek, gasztrointesztinális betegségek, valamint szorongásos és hangulatzavarok kezelésében. A tudatos jelenlét-alapú alapú kognitív terápiát (MBCT), mely ötvözi a kognitív terápiás és mindfulness módszereket, Zindel Segal, John Teasdale és Mark Williams dolgozta ki a krónikus pszichés zavarok, súlyos rekurrens depresszió kezelésére és a visszaesések megelőzésére.

A kognitív terápiás iskolák, úgynevezett harmadik generációjának is az egyik leghatékonyabban alkalmazott és intenzíven kutatott iránya a tudatos jelenlét pszichoterápiában való alkalmazása.

Workshopunkon a bizonyítékon alapuló pszichoterápiás alkalmazás felől közelítjük meg a tudatos jelenlétet, és a résztvevőknek lehetősége lesz  a gyakorlatok során saját tapasztalatot szerezni a módszer használatába.

KINEK AJÁNLJUK A RÉSZVÉTELT

Elsősorban orvosok, pszichológusok, pszichoterapeuták és egyéb segítő szakmában dolgozó (szociális munkás, tanár stb.) szakemberek jelentkezését várjuk.

WORKSHOP-OT VEZETI

Samu Nagy Ádám, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, MBCT tanár

IDŐPONT

2023. május 5.  (péntek) 14:00-20:00 óra
2023. május 6. (szombat) 09:00-16:00 óra

HELYSZÍN

Kognitív és Sématerápiás Központ
1083 Budapest, Baross utca 119/A.

Jellegéből adódóan a workshop mindenképpen személyes részvételt igényel. Amennyiben a járványügyi helyzet nem teszi ezt lehetővé, a tanfolyam időpontját későbbre helyezzük.

AKKREDITÁCIÓ

A tanfolyam akkreditációra került orvosok és klinikai szakpszichológusok részére (OFTEX).
Akkr. kód: SE-TK/2022.I./00232
Akkr. pont: 32*

JELENTKEZÉS

A jelentkezéshez kérjük, hogy töltse ki a jelentkezési lapot ITT , valamint küldje el a legmagasabb iskolai végzettségét igazoló dokumentumot a titkarsag@vikote.hu e-mail címre. Kérjük, hogy jelentkezéskor ennek a dokumentumnak a számát adja meg a jelentkezési lapon.
Jelentkezési határidő: 2023. április 28.

A csoportot min. 10 fő jelentkezése esetén indítjuk el, a résztvevők max. létszáma: 16 fő.

RÉSZVÉTELI DÍJ

45.000,- Ft

Érvényes VIKOTE tagsággal rendelkező egyesületi tagoknak 20% kedvezményt biztosítunk a részvételi díjból. Részvételi díj VIKOTE tagoknak: 37.000,- Ft. A kedvezmény igénybevételéhez szükséges kód: mbct202305

A részvételi díjat ITT fizetheti be.

A képzésre való jelentkezése a részvételi díj befizetésével válik véglegessé. A jelentkezések a befizetések sorrendjében kerülnek véglegesítésre. Amennyiben a jelentkezési határidőig nem fizeti be a képzést, jelentkezését töröljük.

Amennyiben további kérdése van a képzéssel kapcsolatban, keresse bizalommal Andróczi Júliát a titkarsag@vikote.hu e-mail címen.

*Az oftex.hu oldalon tájékozódhat, milyen szakképesítéssel szerezhető kreditpont

Photo by TuendeBede from Pixabay

 

Dátum

2023. május 05. - 2023. május 06.

Ár

45.000,- Ft

Helyszín

Kognitív- és Sématerápiás Központ
Budapest, Baross utca 119/A.
Samu-Nagy Ádám

Előadó

Samu-Nagy Ádám

Iratkozzon fel hírlevelünkre

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.