Kognitív-viselkedésterápiás program felnőtteknek (munkafüzet)

„Ez a program az első, bizonyítékokon alapuló, hatékony pszichológiai módszer a felnőtt figyelemzavar és hiperaktivitás (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD) kezelésében.

Ezzel a programmal olyan készségeket sajátíthat el, amik kifejezetten az ADHD három legtöbb és leggyakrabban szenvedést okozó tünetcsoportját veszik célba. Ezek a tünetcsoportok a figyelemzavar és könnyű elterelhetőség, a szervezés és tervezés nehezítettsége és az impulzivitás. A program jól kombinálható gyógyszeres kezeléssel, illetve annak az 50%-nak az esetében, akiknél a gyógyszer nem vált be valamiért, önmagában is elég hatékony lehet.”

(David H. Barlow, a „Treatments That WorkTM” főszerkesztője)

Azok a felnőttek, akik figyelem és hiperaktivitás zavarral (ADHD) küzdenek jól ismerik az ADHD káros hatásait a munkahelyi teljesítményükre, az önértékelésükre, a családi és baráti kapcsolataikra. Annak ellenére, hogy vannak hatékony gyógyszerek az ADHD kezelésére, a legtöbb esetben a gyógyszeres kezelés mellett is tapasztalhatók maradványtünetek, amik miatt szükség van további készségfejlesztésre, a tünetek nem gyógyszeres befolyásolására.

A terapeutáknak szóló módszerleírás alapján használva, ez a munkafüzet hatékony és praktikus készségeket tanít meg, amiket tudományos vizsgálatokkal teszteltek és hatékonynak bizonyultak az ADHD tüneteinek kezelésére felnőttek esetében. Ez a módszer terápiás ülésről ülésre, lépésről lépésre ad információkat, mutat be technikákat, egyéni kognitív-viselkedésterápiás megközelítésben. A kliensekaktív résztvevői ennek a programnak, egyénileg alakíthatják a kezelési stratégiát és folyamatosan figyelemmel kísérhetik fejlődésüket, mindezt a végső cél érdekében: hogy felülkerekedjenek az ADHD tünetein.

AJÁNLÁSOK

„Amellett, hogy a gyógyszeres terápia gyakran hatékony és hasznos az ADHD kezelésében, az ebben a könyvben bemutatott pszichológiai kezelési módszer – vizsgálatokkal alátámasztva – csökkenti az ADHD tüneteit felnőttekben a gyógyszeres kezelés mellett és attól függetlenül is. Dr. Safren és kollégái, az általuk kifejlesztett kezelési módszert lépésről lépésre mutatják be ennek a könyvnek a hasábjain, ami minden ADHD-val küzdő felnőttnek könnyen érthető és használható módszert ad a kezébe…. Feltétlenül ajánlom ezt a könyvet!”

Martin M. Anthony, Ph.D., ABPP, A St. Joseph Egészségközpont (St. Joseph’s Healthcare, Hamilton) Szorongás Terápiás és Kutató Központ vezetője, a McMaster Egyetem (Hamilton, Ontario Állam,Kanada) Pszichiátria és Viselkedés Idegtudományok Tanszékének professzora.

„Régóta várok már egy ilyen könyvre! Dr. Safrennek és kollégáinak végre sikerült egy informatív, praktikus és bátorító munkafüzetet írniuk, ami segíteni fogja az ADHD-val küzdő felnőtteket, hogy a legtöbbet hozzák ki a terápiás foglalkozásokból…. Az ADHD-s felnőttek hasznosnak fogják találni ezt a módszert, hogy újabb stratégiákat sajátítsanak el és alkalmazzanak hosszú távon az ADHD negatív hatásainak kiküszöbölésére a mindennapi életükben.”

Wendy S. Freeman, Ph.D., egyetemi tanársegéd, Manitoba Egyetem, Pszichológiai Tanszék

„Ez egy igazi úttörő munka…. Ebben a munkafüzetben nagyon sok hasznos információt találhatnak a kliensek a figyelem és hiperaktivitás zavarról, és legalább annyira fontos, hogy tudományosan alátámasztott, hatékony taktikákat az ADHD tüneteinek és azok negatív hatásainak kiküszöbölésére. Köszönet dr. Safrennek, Dr. Sprichnek, Dr. Perlmannak és Dr. Ottonak.”

Russel A. Barkley, Ph.D., a pszichiátria professzora, SUNY Upstate Orvosegyetem, Syracuse, NewYork

„Dr Safren és kollégái a kognitív viselkedésterápia előnyeit, köztük a rugalmas gondolkodás módszerét felhasználva egy olyan kezelési csomagot állítottak össze, ami fejleszti a szervezési készségeket, csökkenti a figyelem elterelhetőségét, és javítja az érzelmi és kapcsolati funkciókat.”

Richard Gallagher, Ph.D., egyetemi tanársegéd a New York-i Egyetem Orvosi Karának PszichiátriaTanszékén

A SZERZŐKRŐL

Steven A. Safren, Ph.D., a Massachusetts Általános Kórház Viselkedés Medicina Szolgáltatásának vezetője és a Kognitív-Viselkedésterápiás Program társvezetője, valamint a Harvard Orvosegyetem Pszichológia Tanszékének tanársegédje.

Susan Sprich, Ph.D., klinikai pszichológiából szerezte doktorátusát, New York Állam Egyetemén, Albanyban. Klinikai pszichológusként dolgozik a Massachusetts Általános Kórházban, és oktat a Harvard Orvosegyetemen.

Carol A. Perlman, Ph.D., klinikai pszichológiából szerezte doktorátusát a Miami Egyetemen Coral Gables-ben, Floridában. Klinikai pszichológusként dolgozik a Massachusetts Általános Kórházban, és oktat a Harvard Orvosegyetemen, valamint projektvezető a Harvard Egyetem Pszichológiai Tanszékén.

Michael W. Otto, Ph.D., segített kialakítani a Kognitív-Viselkedésterápiás Programot a massachusetts-i kórházban, a program vezetője és egyetemi adjunktus volt a Harvard Orvosegyetem PszichológiaTanszékén egészen 2004-ig. Jelenleg a Boston-i Egyetem Pszichológia Tanszékének professzora.

A könyv megvásárolható a VIKOTE titkárságán: Budapest, VIII. ker. Balassa utca 6. és a Kognitív és Sématerápiás Központban: Budapest, VIII. ker. Baross utca 119/A

Ára: 5.000 Ft