A személyiség- és más komplex zavarok kezelése jelentette kihívásra válaszul kidolgozott ún. sématerápia a bizonyítottan hatékony viselkedéses-kognitív technikákat elegyíti más, széles körben gyakorolt terápiák elemeivel. Ez a könyv – amit a modell kifejlesztője és a terápia két legfontosabb művelője írt – az első jelentős írás eme népszerű megközelítést megtanulni és alkalmazni vágyó klinikusok számára: mértékadó konceptuális áttekintés és lépésről-lépésre történő értékelési és kezelési útmutató egyetlen átfogó kötetben. Szilárd tudományos alapokra támaszkodva, a könyv megadja azt a tudást és azokat az eszközöket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a terapeuták segíthessék pácienseket valódi és hosszantartó változások elérésében.

A megközelítés hátterét és fejlődését összegezve, a szerzők elmagyarázzák, hogyan és miért lép túl a sématerápia a hagyományos kognitív viselkedésterápia keretein. Hangsúlyozzák az érzelmi technikák alkalmazásának és a terápiás kapcsolatnak a szerepét, ahogyan annak fontosságát is, hogy az önsorsrontó életmintázatok gyermek- és serdülőkori gyökerei feltárásra kerüljenek. Bemutatják a maladaptív sémák egy osztályozási rendszerét, és mérlegelik az értékelésre és a diagnózisra vonatkozó implikációkat. Számos klinikai példával illusztrálva, a könyv bemutatja hogyan lehet a kihívást jelentő eseteket gyorsan konceptualizálni és rövid vagy hosszabbtávú kezelés számára működőképes tervet kialakítani.

„A kötet ötletes és kifejezetten olvasmányos módon mutatja be, hogyan lehet az I. tengelyen diagnosztizált zavarok a standard kognitív terápiás megközelítését kiterjeszteni és átdolgozni a személyiségzavarok kezelésére. Egy átfogó kognitív modell keretein belül dolgozva, a szerzők stratégiák széles választékát hívják segítségül, hogy kezeljék ennek a populációnak a specifikus problémáit: a merev, élethosszon át fennálló maladaptív karakterológiai mintázatokat; krónikus interperszonális nehézségeket; és az áttételi reakciókat. A könyv megmutatja, hogyan csökkentsük az ezen mintázatokat megalapozó erőteljes hiedelmek hatását. Erősen ajánlott valamennyi terapeuta számára, aki ezekkel rendkívül nehéz személyiségproblémákkal küzdő pácienseket kezel.” (Dr. Aaron T. Beck)

„A sématerápia briliáns adalékát képviseli a terapeuta eszköztárának. A kognitív terápiára építve, a megközelítés eszközt nyújt ahhoz, hogy számos problémát kezeljünk azok közül, amelyekkel az emberek a mindennapi életükben szembesülnek .Például, valaki, akire a társas elszigeteltség/elidegenedettség séma jellemző azt hiszi, hogy másoktól elszigetelt, de gyakran úgy cselekszik, hogy megteremtse vagy fokozza ezt az izolációt. Kész útmutatót nyújtva a sématerápia alkalmazásához, ez a könyv megmutatja, hogyan segítsük a pácienseket felismerni és legyőzni az ilyen maladaptív mintázatokat. Melegen ajánlom.” (Robert J. Sternberg)

„ Young és munkatársai évek klinikai tapasztalatai és kutatása alapján, egy újszerű, gazdag és egy intuitíve gyógyító megközelítését fejlesztették ki a terápiának. A sématerápia megközelítések széles skálájának a bölcsességét foglalja magába, hogy friss, új szemléletekkel gazdagítsa a kognitív terápiát. A klinikusok ebben a könyvben megtalálhatják a per pillanatban a legmodernebb, empirikusan alátámasztott megközelítéseket olyan nehéz problémák kezelésére mint amilyen például a narcisztikus és a borderline személyiségzavar. A stratégiákat és az eljárásokat világos és lenyűgöző stílusban mutatja be, beleértve felbecsülhetetlen tanácsokat a megvalósításra vonatkozóan. Valamennyi klinikus, aki szeretné a séma-alapú kognitív megközelítést a gyakorlatába integrálni, felbecsülhetetlen forrásnak és kellemes olvasmánynak fogja találni a könyvet.” (David H. Barlow)

Kiadó: Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

A könyv megvásárolható a Kognitív és Sématerápiás Központban: Budapest, VIII. ker. Baross utca 119/A

Ára: 6.000 Ft