A szerzők tanulmányukban az onkopszichológiai ellátás kognitív viselkedésterápiás szemléletű lehetőségeit és evidenciáit tekintették át. A rosszindulatú onkológiai megbetegedés gyakran jár együtt reménytelenséggel, tehetetlenséggel, depresszióval, szorongással, vagy egyéb pszichés zavarokkal. Ugyan a rövid, időhatáros, jól fókuszált kognitív viselkedésterápia (CBT) bizonyítottan hatékony ezekben a nehézségekben, alkalmazása mégis alulreprezentált a hazai onkológiai ellátásban. A nemzetközi protokollok alapján az onkológiai betegek klinikai szintű depressziója és szorongása esetén standard CBT, rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel összefüggő pszichoszociális nehézségek és szubklinikus szintű pszichés zavarok esetén alacsony intenzitású CBT lehet a választható eljárás.

Az alacsony intenzitású CBT-, (6-8 alkalom) rövidebb ülések, támogató jelleg, pontos terápiás célok- fő célja a maximális változások elérése minimális intervenció alkalmazása mellett. Fontos megjegyezni, hogy krónikus betegek esetében a veszély, amivel szembesülnek-, és ami a szorongásuk forrása- egy reális veszély.  Emiatt nagy hangsúlyt kell fektetni a reális és irreális félelmek elkülönítésére. Irreális gondolatok esetén klasszikus kognitív technikák alkalmazásán van a fókusz, míg reális gondolatok esetén az élethelyzet adta lehetőségek feltárásán, problémamegoldáson és a megküzdés erősítésén. A kognitív modell alapján daganatos betegek érzelmi tünetei hátterében is a maladaptív megküzdési módok és a túlzóan negatív jelentéstulajdonítás áll. A kezelés egyik leghatékonyabb módszere a hatékonyságvizsgálatok alapján a CBT, és annak adherencia növelő formája, amit kifejezetten depresszióval küzdő krónikus betegek ellátására dolgoztak ki.

A rákból felgyógyult páciensek esetében gyakran tapasztalható a kiújulástól való tartós félelem, betegség utáni depresszió, szorongás vagy PTSD. Ezen állapotok kezelésére dolgozták ki a traumafókuszú CBT-t. A betegek pszichoterápiás ellátása mellett a kezelőszemélyzet kiégésének prevenciója és intervenciója szempontjából is hatékony módszer a CBT. Kiemelendő, hogy a módszer alkalmazása az onkológiai ellátás területén nem csak bizonyítottan hatékony, de költséghatékony is. Jelenleg az ELTE és Semmelweis Egyetem szakemberei közös kutatási projektjükben jól strukturált, rövid CBT-eljárásokat igyekeznek kidolgozni, amelyek széles körben is elterjedhetnek a hazai onkológiai ellátás területén.

Szerző: Dudás Lilla Réka (2021).

Forrás: Vizin Gabriella, Farkas Kinga (2020): A kognitív viselkedésterápia lehetőségei az onkológiai ellátásban. Magyar Onkológia, (64), pp. 62–69.

A sorozatunkban a Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület pszichoterapeuta szakképzés hallgatóinak szakirodalmi recenzióiból közlünk összefoglaló válogatást. Amennyiben érdeklődik a téma iránt, bejegyzés végén megtalálja az eredeti cikk forrását.

Photo by maleni ferrari from Pixabay