FaceBook  Twitter  

Az utóbbi két évtizedben a kognitív terápia több irányú fejlődése tapasztalható. A fejlődés második hullámában olyan komplex, integratív szemléletű módszerek jelentek meg mint a sématerápia és a dialektikus viselkedésterápia, amelyeket a súlyosabb pszichés zavarok, személyiségzavarok kezelésére dolgoztak ki. A kognitív terápiák harmadik hullámában, a metakognitív és mindfulness módszerek a krónikus és rekurrens állapotok kezelésére fókuszálnak, azokra a gondolkodási folyamatokra (rumináció, aggodalmaskodás), amelyek szerepet játszanak a pszichés zavarok fennmaradásában és meghatározzák a visszaesést is.

A klinikai kutatások egyértelműen alátámasztják a metakognitív terápia (Wells, 1994, 2009) hatékonyságát a terápia rezisztens depressziós és szorongásos zavarok valamint a rekurrens állapotok esetében. Jó klinikai tapasztalatok  vannak nemcsak a makacs hipochondriasis és a krónikus kényszerbetegségek kezelésében alkalmazott metakognitív módszerekkel kapcsolatosan de a szomatizációs kórképek (irritábilis bél szindróma, krónikus fájdalom szindróma) kezelésében is egyre jobb  eredmények születnek.

Az utóbbi években a szkizofréniával kapcsolatos klinikai pszichológiai kutatások megalapozták a metakognitív tréning (Moritz, 2004, Fekete, 2015) bevezetését a szkizofrénia kiegészítő terápiájaként. Ennek célja azoknak a gondolkodásbeli torzításoknak a korrekciója (elhamarkodott következtetés, monokauzális attribúció, kognitív merevség), amelyek szerepet játszanak a pszichózisok kialakulásában és fenntartásában, valamint a szociális kogníció (empátia, mentalizáció) deficitjeinek fejlesztése.

A képzésre olyan résztvevők jelentkezését várjuk, akik ismerik a kognitív szemléletet és rendelkeznek  alapszintű kognitív terápiás ismeretekkel.

Program:

10.00 - 11.30 (2 óra): A metakognitív szemlélet - előadás
11.45 – 13.15 (2 óra): A szorongásos zavarok metakognitív terápiája - előadás
14.00 – 15.30 (2 óra): Metakognitív módszerek a klinikai gyakorlatban - gyakorlat
15. 45 - 17.15 (2 óra): Metakognitív tréning a szkizofrénia kezelésében – gyakorlat

A tanfolyamot tartja: Ajtay Gyöngyi klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Időtartam1 nap (4 óra elmélet, 4 óra gyakorlat)
Időpont: 2017. március 4.
Részvételi díj: 15 000,-Ft, VIKOTE tagoknak: 12 000,-Ft
Helyszín: Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika
Maximális létszám: 25 fő

A program akkreditációs kódszáma: SE-TK/2017.I./00201

Kreditpont értéke: 16

Szakképesítések, amelyekhez szakma szerinti pontszámként elszámolható:
addiktológia, gyermek- és ifjúságpszichiátria, gyermekpszichiátria, igazságügyi elmeorvostan, igazságügyi klinikai pszichológia, igazságügyi pszichiátria, klinikai addiktológiai szakpszichológia, klinikai írásszakértő pszichológia, klinikai szakpszichológus, orvosi pszichológia, pszichiátria, pszichiátriai orvosi rehabilitáció, pszichoterápia, rehabilitáció

Jelentkezési határidő: 2017.02.26

Jelentkezni lehet az OFTEX portálon, vagy a VIKOTE honlapon.

A jelentkezés a képzési díj befizetésével válik érvényessé.

A tanfolyam díját kérjük az alábbi számlaszámra a tanfolyamot megelőzően min. 1 héttel átutalni.

A közleménybe kérjük, írja be a jelentkező nevét és a META elnevezést.

VIKOTE         10200823-22214775