Pszichoterapeuta szakképzés

A Semmelweis Egyetem és a VIKOTE EURÓPAI CBT PSZICHOTERAPEUTA szakképzést hirdet

Bővebben...

CBT konzultáns képzés

Kognitív viselkedésterapeuta szaktanácsadó képzés segítő szakemberek részére.

Bővebben...

Szupervízió

Kognitív viselkedésterápiás és sématerápiás módszeren alapuló szupervíziós programok.

Bővebben...

Pszichoterápiás szakrendelés

Elindult a pszichoterápiás rendelés a Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület (VIKOTE) pszichoterápiás központjában.

Bővebben...


Időpont: 2018. április 6. (péntek) 10:00-17:00

2018 április 7. (szombat) 9:00-16:00

A tanfolyamot tartja: Ajtay Gyöngyi klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

 

Kreditpont: 32*

Akkreditációs szám: SE-TK/2018.I./00223

 

Az utóbbi két évtizedben a kognitív terápia több irányú fejlődése tapasztalható. A fejlődés második hullámában olyan komplex, integratív szemléletű módszerek jelentek meg, mint a sématerápia és a dialektikus viselkedésterápia, amelyeket a súlyosabb pszichés zavarok, személyiségzavarok kezelésére dolgoztak ki. A kognitív terápiák harmadik hullámában, a metakognitív és mindfulness módszerek a krónikus és rekurrens állapotok kezelésére fókuszálnak, azokra a gondolkodási folyamatokra (rumináció, aggodalmaskodás), amelyek szerepet játszanak a pszichés zavarok fennmaradásában és meghatározzák a visszaesést is.

 

A klinikai kutatások egyértelműen alátámasztják a metakognitív terápia (Wells, 1994, 2009) hatékonyságát a terápia rezisztens depressziós és szorongásos zavarok valamint a rekurrens állapotok esetében. Jó klinikai tapasztalatok vannak nemcsak a makacs hipochondriasis és a krónikus kényszerbetegségek kezelésében alkalmazott metakognitív módszerekkel kapcsolatosan, de a szomatizációs kórképek (irritábilis bél szindróma, krónikus fájdalom szindróma) kezelésében is egyre jobb eredmények születnek.

Az utóbbi években a szkizofréniával kapcsolatos klinikai pszichológiai kutatások megalapozták a metakognitív tréning (Moritz, 2004, Fekete, 2015) bevezetését a szkizofrénia kiegészítő terápiájaként. Ennek célja azoknak a gondolkodásbeli torzításoknak a korrekciója (elhamarkodott következtetés, monokauzális attribúció, kognitív merevség), amelyek szerepet játszanak a pszichózisok kialakulásában és fenntartásában, valamint a szociális kogníció (empátia, mentalizáció) deficitjeinek fejlesztése. Újabban a metakognitív tréninget a borderline személyiségzavar kezelésében is eredményesen alkalmazzák (Schilling, Moritz, 2015).

 

A képzés díja: 30.000,-Ft, VIKOTE tagoknak: 27.000,-FT

Bankszámlaszámunk: 10200823-22214775

  • Az oftex.hu oldalon tájékozódhat, milyen szakképesítéssel szerezhető kreditpont

 

Regisztrációs lap letölthető innen