Akkreditációs szám: SE-TK/2019.I/00167

A TANFOLYAM IDŐPONTJA

2019. 03.02 és 2019.03.23. (két szombat) 10:00-19:00

A TANFOLYAM HELYSZÍNE

Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány, Budapest, VIII. ker. Nap utca 25.

A TANFOLYAM VEZETŐJE

dr. Ratkóczi Éva, pszichiáter, pszichoterapeuta

KINEK AJÁNLJUK A TANFOLYAMOT

Elsősorban pszichiáterek, szakpszichológusok, pszichoterapeuták jelentkezését várjuk.

A TANFOLYAM LEÍRÁSA

Kreditpont: 32 *

A kezelt betegek 15-30%-át kitevő borderline személyiségzavar kezelése a hagyományos terápiás beavatkozásokkal – beleértve a szokványos viselkedésterápiákat és kognitív rövidterápiát is – általában eredménytelen, sőt a szokványos osztályos és ambuláns kezelések hatására rosszabbodhat is, pl. az öndestruktív viselkedés tekintetében.

Marscha Linehan kifejezetten az öndestruktív hajlamú borderline betegekre fejlesztette ki a 80-as évek végén a dialektikus viselkedésterápiának (DVT) elnevezett módszerét, amely számos utánkövetéses vizsgálatban hatékony kezelésmódnak bizonyult ebben a súlyos zavarban. Eredeti és módosított változatai más impulzuskontroll-zavaros betegcsoportoknál, valamint figyelemzavaros (ADH-s) személyeknél és viselkedészavaros serdülők esetében is hatékonynak mutatkoztak.

A DVT komplex terápia, több részből, többek között egyéni pszichoterápiából és szociális készségfejlesztő tréningből. Integratív jellegű, többek közt meditatív elemeket is tartalmazó, de lényegét tekintve kognitív viselkedés terápiás módszer. Specifikusan illeszkedik viszont a borderline és más impulzuskontroll-zavaros betegek sajátosságaihoz, ezért több vonatkozásban különbözik is a hagyományos kognitív viselkedésterápiás megközelítésektől. A készségfejlesztő tréning alapgyakorlata a belső élmények tudatosítására irányul, a többi gyakorlat az érzelemszabályozás és a stressz kezelés fejlesztését valamint az interperszonális kapcsolatok tudatosabb és hatékonyabb irányítását célozzák meg, konkrét lelki és viselkedési technikák megtanításával és begyakoroltatásával.

A résztvevők, a képzés során, a módszer alapelveinek és szerkezetének bemutatása után megismerkednek a DVT részét képező szociális készségfejlesztő tréning elemeivel. Ezt követően a résztvevők sajátélményt szerezhetnek a készségfejlesztő gyakorlatokból, a terápiás csoportjainkon alkalmazott, saját készítésű rajzos szemléltető anyag felhasználásával.

RÉSZVÉTELI DÍJ

30.000,- Ft
A részvételi díjat kérjük a VIKOTE 10200823-22214775 számú bankszámlájára átutalni.
A közleményben kérjük, tüntesse fel nevét és a “DBT” megnevezést!

JELENTKEZÉSI LAP

A képzésre a jelentkezni ITT lehet.

JELENTKEZÉSI HAT. IDŐ:

2019. február 20.

*Az oftex.hu oldalon tájékozódhat, milyen szakképesítéssel szerezhető kreditpont